Δωρεάν μεταφορά από το αεροδρόμιο (για διαμονές άνω των 7 διανυκτερεύσεων) (Ισχύει μόνο για κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας μας) bus
Κρητική μουσική και χορός: ένα ρυθμικό ταξίδι στην ιστορία

Κρητική μουσική και χορός: ένα ρυθμικό ταξίδι στην ιστορία

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές πτυχές της κρητικής παράδοσης είναι η μουσική, η οποία εκφράζει τα συναισθήματα, τις ιστορίες και τις αξίες των Κρητικών.

Το κύριο όργανο της κρητικής μουσικής είναι η λύρα, ένα τρίχορδο όργανο με δοξάρι που παράγει έναν χαρακτηριστικό ήχο. Η λύρα συνοδεύεται συχνά από το λαούτο, ένα έγχορδο όργανο με πέντωμα, και μερικές φορές από άλλα όργανα όπως το βιολί, το μαντολίνο ή το φλάουτο. Η κρητική μουσική χαρακτηρίζεται από αυτοσχεδιασμό, αυθορμητισμό και δημιουργικότητα. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της κρητικής μουσικής είναι η μαντινάδα, ένα σύντομο ποίημα που αποτελείται από δύο ομοιοκατάληκτους στίχους δεκαπέντε συλλαβών ο καθένας. Η μαντινάδα τραγουδιέται από έναν ή περισσότερους τραγουδιστές, οι οποίοι αυτοσχεδιάζουν τους στίχους επί τόπου, με βάση ένα θέμα ή μια κατάσταση.

Μια άλλη πτυχή της κρητικής παράδοσης είναι ο χορός, ο οποίος αποτελεί ένα συναρπαστικό μωσαϊκό κίνησης και ήχου που αφηγείται την ιστορία του κρητικού πολιτισμού. Οι Κρητικοί χόρευαν από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα αρχαία κείμενα. Οι κρητικοί χοροί, όπως το ζωηρό πεντοζάλη, ο συρτός, ο μαλεβιζιώτης και η σούστα, έχουν συνοδεύσει το μουσικό ταξίδι, δημιουργώντας μια ρυθμική γιορτή της ιστορίας και της παράδοσης. Οι κρητικοί χοροί δεν είναι μόνο μια μορφή ψυχαγωγίας, αλλά και ένας τρόπος έκφρασης της ταυτότητας, της αλληλεγγύης και της αντίστασης.